Alles over onze saffraan

Saffraan zijn de stampers van paarse krokussen. Elke krokus heeft drie oranje-rode stampers. Nadat de bloemen geoogst worden, worden deze stampers met de hand uit de bloemkelk verwijderd en gedroogd. Leuk weetje: voor 1 gram gedroogde saffraan moeten 150 bloemen geoogst worden!

Benieuwd hoe en waar onze saffraan wordt geproduceerd? Lees er hier meer over!

De saffraan van Khan Saffraan komt uit West-Afghanistan. De combinatie van de landbouwgrond en het landklimaat maken deze regio perfect voor het verbouwen van saffraan. Saffraan uit deze regio wordt al jarenlang beoordeeld als “beste saffraan ter wereld”. Lees er hier meer over!

Er is veel onderzoek gedaan naar de natuurlijke gezondheidsvoordelen van saffraan, met positieve resultaten! Wij geloven dat saffraan vaker ingezet kan worden, zonder dat er chemische medicijnen nodig zijn. Hieronder hebben we de conclusies van de onderzoeken samengevat.

Slaap
-2 keer per dag 14 mg saffraan zorgt ervoor dat je sneller inslaapt en minder vaak ‘s nachts wakker wordt.

Bron: https://jcsm.aasm.org/doi/abs/10.5664/jcsm.8376

Geest
-15 tot 30 mg saffraan per dag helpt na 6 weken depressieklachten te verminderen en geeft minder bijwerkingen dan reguliere antidepressiva.

-10 tot 20% van de vrouwen krijgt te maken met postpartum depressie klachten (depressieklachten na een zwangerschap). 15 mg saffraan per dag helpt na 8 weken bij 96% van de vrouwen de postpartum depressieklachten te verminderen.

-6% van de wereldbevolking heeft te maken met angsten, zoals paniekaanvallen, fobieën of sociale angsten. Verschillende studies tonen aan dat hoeveelheden van 28 tot 50 mg saffraan per dag na 4 tot 12 weken helpen de symptomen van angsten te verminderen.

-in 2040 leven er naar schatting 50 miljoen mensen met Alzheimer (de meest voorkomende vorm van dementie). 30 mg saffraan per dag vermindert de cognitieve aftakeling bij Alzheimer-patiënten.

-er zijn onderzoeken die erop wijzen dat saffraan positieve effecten kan hebben voor mensen met de ziekte van Parkinson, PTSD (Post Traumatic Stress Disorder), schizofrenie en epilepsie. Om hier meer inzicht in te krijgen zal er meer onderzoek gedaan moeten worden.

Bron: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2020.579052/full

Huid
-creme die 8% saffraan bevat, biedt een betere SPF (zonnebescherming) dan een creme met 8% homosalaat (het meest gebruikte chemische ingredient in zonnebrandcremes). 

-creme die 3% saffraan bevat, vermindert na 8 weken pigmentvlekjes (melanine) tot 25% en roodheid (erythema) tot 15%.

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3862060/
https://www.researchgate.net/publication/268817589_Skin_Depigmentation_Activity_of_Crocus_sativus_Extract_Cream

Lichaam
Verschillende onderzoeken wijzen erop dat de bestanddelen van saffraan:

-de groei van kankercellen remmen;
-cholesterol verlagen, zodat hart- en vaatziekten tegengegaan kunnen worden;
-de bloedsuikerspiegel verlagen en insulinegevoeligheid verhogen, zodat de kans op diabetes type 2 verlaagt kan worden.
Er zijn nog geen concrete cijfers uit onderzoek beschikbaar om hier meer duidelijkheid en zekerheid over te geven.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665515/#B22-antioxidants-02-00293

Saffraan is het duurste specerij ter wereld, omdat het zo arbeidsintensief is om te verbouwen. Daardoor wordt er helaas veel saffraan van slechte kwaliteit aangeboden. Je ziet dan bijvoorbeeld andere plantaardige deeltjes tussen de saffraan, die wit of lichtgeel van kleur zijn.

100% pure saffraan heeft een egaal glanzende en diep donkerrode kleur. De saffraan moet een kruidige en volle geur afgeven. Als je de saffraan in gekookt water laat staan, moeten de stampers minstens 15 minuten hun donkerrode kleur behouden. Als de stampers sneller geel kleuren, betekent dit dat het product geen echte saffraan is. 

We stimuleren de werkgelegenheid en economische omstandigheden  in West-Afghanistan op twee manieren.

Ten eerste hebben we banen gecreëerd door het oprichten van de saffraanplantages. Onze saffraantelers hadden tot de oprichting van Khan Saffraan geen werk. We nemen steeds één familielid uit een gezin aan, zodat zoveel mogelijk gezinnen profiteren van de nieuwe werkgelegenheid in het gebied. 

Ten tweede gaat al onze winst naar de lokale werknemers.  We betalen hen een eerlijk loon en voorzien hen uiteraard iedere dag te eten en drinken tijdens hun werk.

Ben je benieuwd wat onze werknemers allemaal doen? Kijk dan hier voor meer informatie. 

Geïnteresseerd?

Onze Saffraan is een hoogwaardig kwalitatief product voor een veelzijdig gebruik in maaltijden en dranken met een geneeskrachtige werking voor lichaam en geest